Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem.
400g makaronu spaghetti
400g mielonej wołowiny
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
750ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki suszonej bazylii
3 łyżeczku suszonego oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek
starty ser cheddar do posypania
świeża bazylia do dekoracji
1 op. świeżej rukoli
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 10 minut mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.
3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i świeżą rukolą. Posypujemy serem, dekorujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.