stycznia 12, 2020

Makaron carbonara fit / dietetyczny

Spaghetti carbonara jest pyszne - ale boczek i śmietanka 30% to prawdziwy grzech:). Dlatego proponuję jej lżejszą wersję - poniżej przepis na 1 porcję. 



50g szynki parmeńskiej
1 mała cebula
garść pomidorków koktajlowych
50ml śmietanki 12% 
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
100g makaronu
natka pietruszki do dekoracji

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną szynkę i cebulę. Smażymy do momentu aż zaczną się rumienić. Dodajemy przekrojone na pół pomidory i posiekany czosnek. Smażymy chwilę. 
3. Na patelni umieszczamy ugotowany makaron, zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż masa się zetnie i oblepi makaron. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP