Przedstawiam kolejny, nieszablonowy przepis na gulasz:). Bakłażany nadają mu smaku i gęstości a kapary charakteru. Nie musimy sztucznie go zagęszczać. Smakuje świetnie z pieczonymi ziemniakami.
1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
3 bakłażany
150g kaparów w zalewie octowej
2 duże cebule
2 puszki pomidorów krojonych
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
1. Mięso, bakłażany i cebulę kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i bakłażana, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory, 1 szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa.
3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.