Krem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom.
700g cebuli
250ml białego, wytrawnego wina
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
100ml słodkiej śmietanki 12%
tarta mozzarella
chleb do grzanek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle w garnku z grubym dnem. Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy.
2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.
3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Układamy je na zupie lub podajemy osobno.
musi wspaniale rozgrzewać!
OdpowiedzUsuń