stycznia 29, 2020

Krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami

Krem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom. 



700g cebuli
250ml białego, wytrawnego wina
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
100ml słodkiej śmietanki 12%
tarta mozzarella
chleb do grzanek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła

1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle w garnku z grubym dnem.  Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy.
2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 
3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Układamy je na zupie lub podajemy osobno. 

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP