listopada 12, 2019

Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. 



400g makaronu spaghetti
400g mielonej wołowiny
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
750ml passaty pomidorowej 
2 łyżeczki suszonej bazylii
3 łyżeczku suszonego oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek 
starty ser cheddar do posypania
świeża bazylia do dekoracji

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 10 minut mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.
3. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy serem, dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP