Przy przygotowywaniu tego ciasta miksera nie włączymy na dłużej niż 5 minut:). Kolejne 5 minut przeznaczymy na przygotowanie składników. Odrobina cierpliwości podczas pieczenia i mamy pyszne ciasto:)
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
4 czubate łyżki powideł śliwkowych lub 3 czubate łyżki dowolnego dżemu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
100g mlecznej czekolady
wiórki czekoladowe do posypania
1. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, kakao, powidła/dżem i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy mleko i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
2. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
3. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
uwielbiam takie błyskawicznie wypieki?
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam . Jest pyszne
OdpowiedzUsuń