listopada 23, 2019

Ekspresowe ciasto czekoladowe - w 10 minut (szybkie i łatwe)

Przy przygotowywaniu tego ciasta miksera nie włączymy na dłużej niż 5 minut:). Kolejne 5 minut przeznaczymy na przygotowanie składników. Odrobina cierpliwości podczas pieczenia i mamy pyszne ciasto:)



2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
4 czubate łyżki powideł śliwkowych lub 3 czubate łyżki dowolnego dżemu 
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
100g mlecznej czekolady 
wiórki czekoladowe do posypania

1. Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, kakao, powidła/dżem i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy mleko i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
2. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 
3. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. 


2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP