Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:).
1 opakowanie ciasta francuskiego
300g pieczarek
1 cebula
8 plastrów wędzonego boczku
100g startego żółtego sera
8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Koncentrat mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem.
3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
1 opakowanie ciasta francuskiego
300g pieczarek
1 cebula
8 plastrów wędzonego boczku
100g startego żółtego sera
8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Koncentrat mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem.
3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam. Bardzo fajny i smaczny przepis. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń