listopada 25, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie z boczniakami

Danie szybkie i eleganckie, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia:). Polędwiczki smażymy osobno i polewamy je przygotowanym sosem, dzięki temu mięso zachowa delikatny smak.



Polędwiczki:
500g polędwiczki wieprzowej 
sól, pieprz
olej 

Sos:
500g boczniaków
1 duża cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
natka pietruszki do posypania

1. Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone boczniaki, smażymy do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. 
2. Polędwiczki kroimy na plastry około 3 cm szerokości. Delikatnie roztłukujemy dłonią każdy kawałek. 
3. Mięso posypujemy solą, pieprzem. Smażymy około 3-4 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz, polewamy je sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. 



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP