Makaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami.
400g makaronu pappardelle
500g mięsa mielonego z indyka
400ml śmietanki 30%
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
300g pieczarek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
150g serka topionego
olej
100g startego żółtego sera do posypania
1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki (jeśli mięso będzie zbyt rzadkie możemy dodać bułkę tartą i jajko i dopiero wtedy formować pulpety). Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przetarty przez praskę czosnek i pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy połamany na kawałki ser topiony. Dusimy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku. Sosem polewamy ugotowany makaron, posypujemy startym, żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.