W tym roku lasy wyjątkowo obficie obdarowały nas grzybami:). Warto wyjąć zamrożone zapasy by przygotować taki pyszny sos!
Pulpety:
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej
Sos:
1/2 kg podgrzybków/prawdziwków
2 cebule
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
natka pietruszki do dekoracji
1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia
2. Grzyby oczyszczamy z zanieczyszczeń. Kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Zalewamy szklanką wody, dusimy przez około 20-30 minut.
3. Do grzybów dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.