września 19, 2019

Zupa pieczarkowa z łazankami i serem

Nawet tradycyjna zupa może nie być nudna jeśli podamy ją w odpowiedni sposób:). 


500g pieczarek
300g żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
1 por 
2 duże cebule 
1/2 selera 
1 pęczek natki pietruszki 
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki 
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

Do podania:
makaron łazanki
ser cheddar 
natka pietruszki 

1. Pieczarki kroimy w półplastry, por w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, por i cebulę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy.
2. Żeberka zagotowujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i warzywa. Gotujemy kolejną godzinę. 
3. Mąkę i śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki zimnej wody do dokładnego połączenia składników. Dolewamy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Energicznie mieszając. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Podajemy z ugotowanym makaronem łazanki, przed podaniem posypujemy starym serem cheddar i dekorujemy świeżą natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP