września 22, 2019

Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami, cukinią, rukolą i pomidorkami

Lubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem. 


400g makaronu
2 filety z kurczaka
1 duża cukinia
300g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 ml śmietanki 30%
1 opakowanie rukoli
500g pomidorków kotajlowych
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
ser cheddar 
olej

1. Filety, cukinię i cebulę kroimy w kostę, pieczarki w półplastry, czosnek drobno siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety, obsypujemy je solą i przyprawami. Dodajemy cukinię, cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy do odparowania wody. Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając. Wyłączamy gaz.
3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Przed podaniem posypujemy starym serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP