września 29, 2019

Schab na kanapki pieczony z czosnkiem

Pieczony schab często gości u nas jako alternatywa dla kanapkowych wędlin. Nie napracujemy się przy jego przygotowaniu. Przedstawiam wersję mocno czosnkową. Nie ma potrzeby wcześniejszego marynowania mięsa, wychodzi ono miękkie i aromatyczne.



1,5 kg schabu
2 główki czosnku
marynata: 100ml keczupu, z łyżki oleju, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu 

1. Ze schabu odkrawamy błonki i tłuszcz. Nożem robimy gęsto pionowe nacięcia - kieszonki, w które wciskamy obrane ząbki czosnku. 
2. Przygotowujemy marynatę, wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dokładnie nacieramy nią schab. 
3. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamykamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Studzimy, kroimy w plastry. 



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP