sierpnia 17, 2019

Maślane ciasto ze śliwkami i kruszonką - bez miksera, w 20 minut!

Sezon na śliwki w pełni - korzystajmy w niego piekąc pyszne ciasta:). Ten przepis to szybsza alternatywa dla ciasta drożdżowego. Nie licząc czasu pieczenia, zajmie nam około 20 minut. 


Składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:
1 szklanka maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany
100g rozpuszczonego i przestudzonego masła 
3 jajka L 

Dodatkowo:
500g śliwek 
100g zimnego masła
100g cukru
200g mąki pszennej

1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. 
2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu. Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę zagniatamy ze sobą do powstania kruszonki. Wysypujemy ją na wierzch ciasta. 
3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP