Sezon na śliwki w pełni - korzystajmy w niego piekąc pyszne ciasta:). Ten przepis to szybsza alternatywa dla ciasta drożdżowego. Nie licząc czasu pieczenia, zajmie nam około 20 minut.
Składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
1 szklanka maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany
100g rozpuszczonego i przestudzonego masła
3 jajka L
Dodatkowo:
500g śliwek
100g zimnego masła
100g cukru
200g mąki pszennej
1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu. Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę zagniatamy ze sobą do powstania kruszonki. Wysypujemy ją na wierzch ciasta.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.