sierpnia 19, 2019

Makaron tagliatelle w zielonym sosie cukiniowo-śmietanowym

Dziś przepis na lekkie danie. Bez mięsa, z dużą ilością zdrowej cukinii, całość podkreślona niewielką ilością śmietany i sera. Danie idealne na każdą porę roku:).


150g makaronu tagliatelle
1 duża cukinia (około 600g)
100g sera cheddar
1 duża cebula
3 ząbki czosnku 
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

1, Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cukinię ze skórką ścieramy na małych oczkach tarki. 
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, cukinię i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy do odparowania wody z cukinii. Wtedy dodajemy śmietanę, dusimy jeszcze chwilę. Warzywa mieszamy z makaronem i startym serem cheddar. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP