Torcik caffe latte (choć można nazwać go również tiramisu:) w letniej odsłonie - z truskawkami!
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
300g śmietanki 30%
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
250ml mocnej, przestudzonej kawy
400g truskawek
1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Kakao mieszamy z mąką. Miksujemy białka do momentu uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, następnie żółtka. Do powstałej piany wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia mas.
3. Biszkopt przekrawamy na pół. Pierwszy blat smarujemy masą śmietanową, na całą powierzchnię ciasta układamy zamoczone w kawie biszkopty. Ponownie smarujemy śmietaną, układamy pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji), przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy obficie masą śmietanową, dookoła układamy namoczone w kawie biszkopty a na środku pokrojone truskawki. Przed podaniem chłodzimy przez minimum 3 godziny.
cudowne ciasto ;)
OdpowiedzUsuń