Moja najlepsza jak dotąd domowa pizza!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
150g mozzarelli tartej
4 duże cebule
rukola
kilka pomidorów koktajlowych
pieprz, sól
olej
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 1/2 szklanki wody, dusimy do momentu aż cebula będzie miękka a woda odparuje. Cebulę studzimy. Mieszamy z mozzarellą, koncentratem pomidorowym i pieprzem.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
3. Na placek wykładamy przygotowaną wcześniej cebulę z serem i koncentratem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
4. Pizzę kroimy na kawałki. Na wierzch układamy rukolę i pomidorki koktajlowe.
Narobiłaś mi strasznej ochoty na pizzę. Chyba zrobię tez swoją :)
OdpowiedzUsuń