czerwca 23, 2019

Pieczony filet z kurczaka w panierce z bułki tartej

Pieczony filet w klasycznej panierce to alternatywa dla tradycyjnej wersji, fileta smażonego w tłuszczu. Zachowujemy smak panierki (która po pieczeniu jest chrupiąca) wybierając jednocześnie zdrowszą wersję:). Smak nieco inny, ale wart polecenia.



2 filety z kurczaka
1/2 szklanki bułki tartej 
1 jajko L
3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 

1. Filety rozbijamy jak na kotlety. 
2. W misce roztrzepujemy jajko z jogurtem i przyprawami. W powstałej masie umieszczamy filety, zostawiamy je tam na około 15 minut.
3. Filety obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP