czerwca 01, 2019

Meksykańska enchilada faszerowana ryżem, kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą

Zaproście Meksyk do swojej kuchni:). Dzisiejsza propozycja na danie obiadowe w meksykańskim klimacie jest nie tylko prosta do zrobienia, ale i bardzo sycąca. Zejść dwie takie tortille to wyzwanie:). 




6 placków tortilli
2 woreczki ryżu
2 duże filety z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
2 puszki krojonych pomidorów
2 czerwone papryki
2 cebule
przyprawa do kuchni meksykańskiej 
sól
olej
koncentrat pomidorowy 
300g startego żółtego sera
2 duże świeże pomidory
1 czerwona cebula 
szczypior

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet, obsypujemy go przyprawami. Kiedy filet się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę, smażymy chwilę po czym dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy ryż i  starty ser (dużą garść zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy.
2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 
3. Pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Solimy, mieszamy. Na talerz wykładamy tortillę, posypujemy świeżymi warzywami i posiekanym szczypiorkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP