maja 20, 2019

Polędwiczka wieprzowa w marynacie keczupowej pieczona z cebulą

Polędwiczka wieprzowa gości na naszych talerzach często. Ta wersja w smaku przypomina wieprzowe szaszłyki a czas jej zrobienia jest zdecydowanie krótszy. 



500g polędwiczki wieprzowej
3 nieduże cebule
5 łyżek keczupu 
1 łyżka słodkiej papryki 
3 ząbki czosnku 
sól, pieprz 
1 łyżka oleju

1. Z polędwicy odcinamy błonki. Kroimy ją na 2-3 kawałki. Nakrawamy je wszerz, tak by powstały "kieszonki". Cebulę kroimy w dość grube plastry.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą keczup, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i olej. Nacieramy nią polędwiczki. Do każdej kieszonki wkładamy po plasterku cebuli. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. 
3. Polędwiczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP