Polędwiczka wieprzowa gości na naszych talerzach często. Ta wersja w smaku przypomina wieprzowe szaszłyki a czas jej zrobienia jest zdecydowanie krótszy.
500g polędwiczki wieprzowej
3 nieduże cebule
5 łyżek keczupu
1 łyżka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1. Z polędwicy odcinamy błonki. Kroimy ją na 2-3 kawałki. Nakrawamy je wszerz, tak by powstały "kieszonki". Cebulę kroimy w dość grube plastry.
2. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą keczup, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i olej. Nacieramy nią polędwiczki. Do każdej kieszonki wkładamy po plasterku cebuli. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. 3. Polędwiczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Pychota, ale dawno nie jadłam takiej polędwiczki.
OdpowiedzUsuń