maja 24, 2019

Pizza ze szparagami i białym sosem

Korzystając z sezonu na szparagi nie mogłam pominąć pizzy ze szparagami. Wyszło pysznie:).



Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju 


Dodatki:
100g serka ricotta
4 ząbki czosnku
150g mozzarelli tartej
1 mała czerwona cebula 

1 pęczek szparagów
kilka pomidorków koktajlowych

pieprz, sól
oliwa z oliwek


1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, podsmażamy je na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut. Przygotowujemy sos: ricottę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 
3. Placek smarujemy ricottą, posypujemy mozzarellą. Na wierzch układamy pokrojone na części szparagi, pomidorki koktajlowe oraz cebulę.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP