maja 07, 2019

Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem

Nie jest to typowy hummus, ale polecam tę pastę jego wielbicielom, bo jest to moja ulubiona wersja pasty z ciecierzycy. Podpatrzona i odtworzona już dziesiątki razy:). 



500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika)
100g sezamu
100ml oliwy z oliwek 
sok z połówki cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

1. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor na brązowy.
2. W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy łyżką.
3. Podajemy z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP