Kurczak pieczony na ryżu to bardzo popularne danie. Ja zrobiłam go w swojej wersji, zamiast cząstek kurczaka proponuję drobiowe szaszłyki, które zasmakują każdemu:).
Szaszłyki:
2 filety z kurczaka
sól, pieprz, papryka slodka
1 łyżka oleju
Zalewa:
750ml wody
80g keczupu
3 łyżki masla
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryi
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 cebule
200g suchego ryżu
1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Filety kroimy w kostkę, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oleju, mieszamy w misce. Mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Układamy na ryżu i cebuli.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła.
4. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka, do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
Super pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńJa robił z skrzydełkami ale z szaszłykami jeszcze nie robiłam I chętnie spróbuje.