kwietnia 20, 2019

Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta

Nie wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:). 



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
40g świeżych drożdży
3 łyżki oleju 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
500g pieczarek
2 duże cebule
150g tartej mozzarelli
2 łyżki masła 
1 łyżka śmietany 18%
sól

1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do momentu odparowania wody z pieczarek. Studzimy, mieszamy ze śmietaną i mozzarellą. 
2. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
3. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy pieczarki z mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15-20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP