Sezon na szparagi czas start! Dziś połączyłam je ze spaghetti carbonara - wyszło naprawdę pysznie:). To sezonowa wersja tego popularnego makaronu. Według mnie przebija oryginalną wersję:).
200g makaronu spaghetti
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
250g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
2 żółtka
100g startego sera
100ml śmietanki 30%
sól, pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut.
3. Żółtka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem.
4. Makaron przekładamy na patelnię. Wyłączam gaz, wlewamy powoli śmietankę z żółtkami ciągle mieszając aż sos pokryje całe danie. Dodajemy ser. Zostawiamy przez około 1 minutę pod przykryciem. Przed podaniem dekorujemy serem i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.