Bitki to po prostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:).
Bitki:
500g schabu
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia
Sos:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
olej
posiekana natka pietruszki
1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Schab kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
3. Bitki polewamy sosem. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.