Ciasto marchewkowe jest dość popularne. Postanowiłam upiec je w nieco innym wydaniu. Suszona żurawina pasuje tu doskonale!
4 jajka
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
200g suszonej żurawiny +50g do posypania
lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina wody
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy machew i żurawinę. Mieszamy.
2. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Studzimy. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. Posypujemy żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.