Do sosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.
Pulpety:
500g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
1 mała cebula
Sos:
500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki)
2 cebule
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
duży pęczek natki pietruszki
150ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągamy z patelni, przekładamy na ręcznik papierowy.
2. Na tej samej patelni i tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut.
pyszności :)
OdpowiedzUsuń