lutego 15, 2019

Risotto grzybowe na białym winie

Risotto nie jest pracochłonnym daniem, ale wymaga nieco cierpliwości - bulion dolewamy chochelka po chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję. 


500g fileta z indyka
250ml białego, wytrawnego wina
300g ryżu do risotto
1,5 litra gorącego bulionu
2 cebule
500g grzybów świeżych lub mrożonych 
2 marchewki
1 pietruszka 
4 ząbki czosnku
100ml śmietanki 30%
200g sera cheddar 
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
masło 

1. Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 
2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu. 
3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce ser oraz natkę pietruszki. Podgrzewamy jeszcze chwilę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP