Możemy zastąpić nimi tradycyjne paszteciki. Te tartaletki świetnie smakują popijane gorącym barszczem. Długo zachowują świeżość. Można zrobić je wcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku.
Ciasto na tartę:
Ciasto na tartę:
200g zimnego masła
400g mąki pszennej
2 jaja L
1/2 łyżeczki soli
400g mąki pszennej
2 jaja L
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1/2 kg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. Z części ciasta za pomocą foremki wykrawamy dowolny kształt, u mnie gwiazdka. Pieczemy około 10 minut do zezłocenia.
2. Pieczarki ścieramy na tarcę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na maśle do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
Pani przepisy są proste i smaczne. Dziękuję 💕
OdpowiedzUsuń