grudnia 15, 2018

Kruche babeczki z pieczarkami - do barszczu

Możemy zastąpić nimi tradycyjne paszteciki. Te tartaletki świetnie smakują popijane gorącym barszczem. Długo zachowują świeżość. Można zrobić je wcześniej i odgrzać przed podaniem - nie tracą na smaku. 



Ciasto na tartę:  
200g zimnego masła
400g mąki pszennej
2 jaja L
1/2 łyżeczki soli 

Farsz: 
1/2 kg pieczarek 
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. Z części ciasta za pomocą foremki wykrawamy dowolny kształt, u mnie gwiazdka. Pieczemy około 10 minut do zezłocenia. 
2. Pieczarki ścieramy na tarcę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy na maśle do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
3. Gotowym farszem napełniamy tartaletki. Każdą z nich przykrywamy ciastkiem.



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP