grudnia 08, 2018

Babka kawowo-pomarańczowa

Pyszna babka w dwóch uzupełniających się smakach - kawy i czekolady. 



250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
150 ml mleka 
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody 
skórka obtarta z 1 pomarańczy 
1/2 szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody

1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczoną w 30 ml wody. Do drugiej, mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową (około 1/3 zostawiamy do posypania). Miksujemy masy osobno, do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 
3. Przygotowujemy lukier: gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy skórką pomarańczową. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP