grudnia 02, 2018

Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem

Ajwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. 



Filety:
2 filety z kurczaka
4 łyżki pasty ajwar
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
2 łyżki oleju 

Makaron:
200g makaronu, u mnie kokardki
500g cukinii 
1 cebula
1/3 szklanki śmietanki 30%
100g startego sera cheddar
sól, pieprz
olej

1. Flety przekładamy do miski, mieszamy w misce z ajwarem, solą, pieprzem, paprykami oraz olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietankę, ser i przyprawy. Mieszamy z makaronem.
3. Filet przed wyłożeniem na talerz kroimy w plastry, podajemy z makaronem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP