Czy Wam też zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak.
Kotlety:
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko L
5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
olej
Sos koperkowy:
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki mąki
3/4 szklanki śmietanki 30%
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka słodka
1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut.
3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą, pieprzem i papryką. Dodajemy mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, śmietankę, masło oraz posiekany koperek. Zagotowujemy, gotujemy przez około 5 minut aż sos zgęstnieje.
4. Gotowym sosem polewamy usmażone kotlety.
Ja ścieram cebulę na grubej tarce :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie dodatek do kaszy gryczanej nie prazonej. Dla odmiany do odpiekanych ( chrupiacych) bulkach orkiszowych. Niebo w gebie.
OdpowiedzUsuń