września 24, 2018

Serniczki w pucharkach z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną

Pyszny, pachnący latem brzoskwiniowy deser. Składniki na 4 duże porcje.


Masa serowa:
1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
1 galaretka brzoskwiniowa 
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka żelatyny

Masa brzoskwiniowa:
6 brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa

Bita śmietana:
300ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
czekoladowa posypka do dekoracji 
kawałki brzoskwini do dekoracji

1. Masa serowa: galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że zmniejszamy ilość wody do 300ml. Dodajemy do niej żelatynę, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej, wtedy miksujemy z serem i cukrem pudrem. Przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki.
2. W czasie kiedy masa serowa tężeje przygotowujemy masę brzoskwiniową: galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że zmniejszamy ilość wody do 400 ml. Studzimy do temperatury pokojowej. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane brzoskwinie przelewamy do galaretki (3-4 łyżki odkładamy do dekoracji), dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wykładamy do pucharków, polewamy musem brzoskwiniowym i posypujemy posypką. Dekorujemy pociętą w cienkie plastry brzoskwinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP