Kolejne szybkie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli śliwek.
Składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
4 czubate łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 tabliczka czekolady (zetrzeć na tartce)
Składniki mokre:
1 szklanka maślanki
100g rozpuszczonego masła
3 jajka L
Dodatkowo:
600g śliwek
1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę (30x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy śliwki skórką do dołu.
Czy masło ma być wystudzone do temperatury pokojowej?
OdpowiedzUsuńTak, powinno być przestudzone:)
Usuń