Jest to danie dość pracochłonne, ale bardzo smaczne i wdzięczne. Nie potrzeba już do niego surówki, bo jej miejsce zajmuje kapusta.
Mięso:
1/2 kg udek z kurczaka
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, papryka słodka
Kapusta:
1 kg kiszonej kapusty
100g suszonych grzybów
100g suszonych śliwek
1 cebula
olej
sól, pieprz, majeranek, 4 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą. Pozostawiamy na minimum godzinę. Kroimy na małe kawałki. Kapustę dobrze odciskamy z wody. Jeśli jest mocno kwaśna, przepłukujemy wodą i ponownie odciskamy. Drobno szatkujemy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane drobno: cebulę i śliwki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy grzyby i kapustę. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości kapusty.
3. Z udek odcinamy skórę. Łączymy je z musztardą i przyprawami. Dokładnie mieszamy by mięso się z nich obtoczyło.
4. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy udka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
pysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuń