września 29, 2018

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej)

Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku. 



1 kg szynki wieprzowej 
1/4 białej kapusty 
2 marchewki
2 cebule
1 pietruszka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka 
olej 

1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut, po czym wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny. 
3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP