czerwca 10, 2018

Zupa jarzynowa z młodą kapustą, kalafiorem i koperkiem

Tę zupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach.


1 udko z kurczaka
1/2 kalafiora
1/2 młodej kapusty
2 młode marchewki
1 pietruszka 
2 łodygi młodego selera naciowego
3 młode ziemniaki 
1 młody por
1 pęczek koperku
sól, pieprz, vegeta

1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę skrobiemy, wraz z porem i selerem naciowym kroimy w plasterki. Ziemniaki skrobiemy lub dokładnie mujemy i kroimy w kostkę, koperek siekamy. 
2. W dużym garnku gotujemy udo z kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw.
3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP