czerwca 09, 2018

Sernik bez spodu z bitą śmietaną i owocami lata

W jedzeniu pysznego ciasta nie chodzi tylko o sam fakt jedzenia:). Dobre ciasto zawsze jest świetną okazją do spotkania. Sięgnijmy po swój ulubiony przepis, zrealizujmy go z sercem i podzielmy się z bliskimi. Pozwólmy by świat na chwilę się zatrzymał.

Sernik:
1 kg sera w wiaderku
6 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru
100g margaryny Palma

Dodatki:
300ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie fixu do usztywnienia śmietany
owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki
mięta do dekoracji

1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około 1h. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy go tam na minimum godzinę. Przekładamy do lodówki.
3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i fixem do uzyskania sztywnej piany. Przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką, wyciskamy na górę sernika. Dekorujemy owocami i miętą. Przed podaniem chłodzimy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP