Zróbmy coś dla siebie. Zostawmy obowiązki i przygotujemy coś, co będzie dla nas kulinarną przyjemnością. Spędźmy czas razem! Zaangażujmy dzieci powierzając im bardzo ważne zadanie w postaci zagniatania ciasta:). Rozbudźmy ich kreatywność pozwalając dekorować pizzerinki. Gotowanie odpręża i relaksuje. Róbmy to często, razem z bliskimi:).
250g mąki pszennej
125g margaryny Palma
125g kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru pudru
Dodatki:
200g masła orzechowego
200g malin
100g borówek
kilka sztuk małych bezików
sos czekoladowy
czekoladowa posypka
mięta do dekoracji
200g malin
100g borówek
kilka sztuk małych bezików
sos czekoladowy
czekoladowa posypka
mięta do dekoracji
1. Drożdże, cukier puder i śmietanę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Łączymy z margaryną (w temperaturze pokojowej), mąką i żółtkiem, zagniatamy energicznie ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut.
2. Po tym czasie odrywamy po małym kawałku ciasta, formujemy kulę. Rozwałkowujemy ją cienko, brzegi sklejamy na kształt pizzy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy.
3. Wcześniej przygotowane spody smarujemy masłem orzechowym, wykładamy maliny, borówki, pokruszone bezy. Polewamy sosem czekoladowym, posypujemy czekoladową posypką, dekorujemy liśćmi mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.