czerwca 07, 2018

Słodkie pizzerinki z masłem orzechowym, malinami, borówkami i bezami

Zróbmy coś dla siebie. Zostawmy obowiązki i przygotujemy coś, co będzie dla nas kulinarną przyjemnością. Spędźmy czas razem! Zaangażujmy dzieci powierzając im bardzo ważne zadanie w postaci zagniatania ciasta:). Rozbudźmy ich kreatywność pozwalając dekorować pizzerinki. Gotowanie odpręża i relaksuje. Róbmy to często, razem z bliskimi:). 

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g margaryny Palma
125g kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru pudru 

Dodatki:
200g masła orzechowego 
200g malin
100g borówek
kilka sztuk małych bezików
sos czekoladowy
czekoladowa posypka
mięta do dekoracji 

1. Drożdże, cukier puder i śmietanę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Łączymy z margaryną (w temperaturze pokojowej), mąką i żółtkiem, zagniatamy energicznie ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut. 
2. Po tym czasie odrywamy po małym kawałku ciasta, formujemy kulę. Rozwałkowujemy ją cienko, brzegi sklejamy na kształt pizzy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy. 
3. Wcześniej przygotowane spody smarujemy masłem orzechowym, wykładamy maliny, borówki, pokruszone bezy. Polewamy sosem czekoladowym, posypujemy czekoladową posypką, dekorujemy liśćmi mięty. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP