czerwca 07, 2018

Słodka pizza z mascarpone, czekoladą i owocami na krucho-drożdżowym cieście

Wspólne przyrządzanie posiłków to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu z osobami, na których nam zależy. Pomaga nam to również bardziej docenić posiłki, wszak włożyliśmy w nie trochę wysiłku:). 

Wspólne gotowanie łączy!

Po pierwsze łączy pokolenia - kto z nas nie czerpał radości ze wspólnego gotowania z mamą czy babcią?:) Jestem pewna, że u wielu z nas tak zaczęło się zamiłowanie do gotowania. 

Po drugie łączy w pary, zamiast randki na mieście zorganizujmy randkę w domu przy wspólnym gotowaniu, popracujmy razem z kuchni rozmawiając i śmiejąc się. Na pewno umocni to więzi:). 

Wybierzmy proste danie, które nie wymaga dużo zachodu, umiejętności i specjalistycznej wiedzy. Coś uniwersalnego, co lubi każdy z nas. Może być to np. słodka pizza jak w moim przypadku:). Dzieci poczują się docenione mając swój udział w procesie jej tworzenia: możemy powierzyć im zagniatanie ciasta a dekorowanie z pewnością rozbudzi ich kreatywność. Gotujmy razem!:)



Ciasto:
250g mąki pszennej
125g margaryny Palma
125g kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru pudru 

Dodatki:
150g serka mascarpone 
100g mlecznej czekolady 
kilka małych bezików
po kilka sztuk truskawek, borówek
sos toffi
liście mięty do dekoracji 

1. Drożdże, cukier puder i śmietanę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Łączymy z margaryną (w temperaturze pokojowej), mąką i żółtkiem, zagniatamy energicznie ciasto do połączenia składników. Odstawiamy na 15-20 minut. 
2. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na kształt koła. zawijamy brzegi na kształt pizzy. Ciasto smarujemy mascarpone, następnie czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-15 minut. Studzimy. 
3. Na letnią pizzę wykładamy owoce: pokrojone truskawki, borówki oraz pokruszone bezy.  Polewamy sosem toffi. Dekorujemy liśćmi mięty. Kroimy na kawałki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP