Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.
Ciasto:
1/2 szklanki oleju
1 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 jajka L
szczypta soli
50g drożdży
1/2 kg mąki
Kruszonka + dodatki:
3 gałązki rabarbaru
50g masła
100g mąki
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
bardzo fajne ciasto, a drożdżowe bardzo lubię
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto! Uwielbiam ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń