Faszerowany filet to dość efektowne danie:). Klasyczny smak sera i pieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu.
250g pieczarek
100g tartej mozzarelli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
olej
1. Pieczarki drobno kroimy. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy. Mieszamy z natką pietruszki i serem.
2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie pieczarkami z serem i natką. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł.
3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, do zarumienienia. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
ale pycha :)
OdpowiedzUsuńA zamiast mozzarelli można dodać zwykły, żółty ser na przykład?
OdpowiedzUsuńTak, śmiało można dodać ulubiony:)
Usuń