maja 26, 2018

Brytyjska zupa z serem cheddar, kurczakiem i makaronem

Nie ma nic bardziej brytyjskiego w kulinariach niż ser cheddar. Smakuje świetnie jako przekąska, w makaronach, ale nie każdy wie, że można dodać go również do zupy. Zapraszam na smaczną i sycącą zupę! 



200g cienkiego makaronu
2 filety z kurczaka 
1 szklanka sera cheddar startego na małych oczkach tarki 
2 marchewki 
1 pietruszka
1 por
100g mrożonego groszku
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30% 
vegeta, pieprz, papryka słodka

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Por kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wrzucamy warzywa, gotujemy przez 1 godzinę. 
2. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z serem cheddar. Wlewamy śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką. 
3. Zupę podajemy z makaronem posypaną posiekanym szczypiorkiem. 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie 😋 Muszę nabyć cheddar.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy Pani zdaniem, jeśli przygotuje zupę dziś to będzie ona dobra jutro ? Chodzi mi żeby przygotować jednego dnia a podać drugiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, śmiało może postać do kolejnego dnia. Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP