Nie ma nic bardziej brytyjskiego w kulinariach niż ser cheddar. Smakuje świetnie jako przekąska, w makaronach, ale nie każdy wie, że można dodać go również do zupy. Zapraszam na smaczną i sycącą zupę!
200g cienkiego makaronu
2 filety z kurczaka
1 szklanka sera cheddar startego na małych oczkach tarki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
100g mrożonego groszku
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30%
vegeta, pieprz, papryka słodka
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Por kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wrzucamy warzywa, gotujemy przez 1 godzinę.
2. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z serem cheddar. Wlewamy śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką.
3. Zupę podajemy z makaronem posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda bardzo smakowicie 😋 Muszę nabyć cheddar.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ;)
OdpowiedzUsuńCzy Pani zdaniem, jeśli przygotuje zupę dziś to będzie ona dobra jutro ? Chodzi mi żeby przygotować jednego dnia a podać drugiego
OdpowiedzUsuńJasne, śmiało może postać do kolejnego dnia. Pozdrawiam!
Usuń