500g mięsa mielonego
2 papryki czerwone
500g ziemniaków
2 marchewki
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
500g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk
olej
1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek siekamy. Dodajemy do mięsa, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy przecierem, dodajemy 1 szklankę wody, dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
2. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zgęstnienia sosu, przez około 20 minut.
Była super smaczna. Ja jeszcze dałam łopatkę, cukinię i pieczarki. Moje dzieci mówiły, żeby częściej to robić :) .
OdpowiedzUsuń