kwietnia 08, 2018

Czeski gulasz wołowy

Czeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula.



500g chudej wołowiny
3 papryki: żółta, czerwona, zielona
2 duże cebule 
3 ząbki czosnku 
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
2 liście laurowe 
po szczypcie: kminek, majeranek
sól, pieprz
olej
natka pietruszki do posypania

1. Wołowinę kroimy na kawałki, paprykę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Wsypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy kilkanaście sekund, po czym dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, smażymy 5 minut. 
3. Zalewamy około 400 ml wody, dodajemy liście laurowe, dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kminkiem i majerankiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP