kwietnia 07, 2018

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)

Pannukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:). 


3 jajka L
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g masła
700 ml mleka 
500 g mąki 
1 płaska łyżeczka soli 

1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło. 
2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. 
3. Naleśnik kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP