To danie powstało przypadkiem, kiedy szukałam pomysłu na płynny obiad, którego nie trzeba gryźć po usunięciu zęba - ósemki a jedzenie twardszych posiłków sprawiało problem. Wtedy dodatkowo zmiksowałam jeszcze filety. Teraz wracam do tego przepisu, bo jakkolwiek dziwnie nie brzmi/wygląda - jest naprawdę pyszny!:)
2 filety z kurczaka
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 dużego selera
2 papryki czerwone
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, vegeta
1. Filety z kurczaka zalewamy 1/2 litra wody, zagotowujemy, usuwamy szumowiny.
2. Warzywa obieramy, kroimy na nieduże kawałki, dorzucamy do garnka. Woda powinna sięgać do poziomu warzyw. Przykrywamy, gotujemy przez 1 godzinę.
3. Ugotowany filet wyciągamy z garnka, za pomocą dwóch widelców rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa studzimy, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy filet. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
FAjny obiadek
OdpowiedzUsuń