lutego 25, 2018

Gęsty gulasz warzywny z gotowanym filetem

To danie powstało przypadkiem, kiedy szukałam pomysłu na płynny obiad, którego nie trzeba gryźć po usunięciu zęba - ósemki a jedzenie twardszych posiłków sprawiało problem. Wtedy dodatkowo zmiksowałam jeszcze filety. Teraz wracam do tego przepisu, bo jakkolwiek dziwnie nie brzmi/wygląda - jest naprawdę pyszny!:) 



2 filety z kurczaka
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 dużego selera
2 papryki czerwone 
2 cebule
3 ząbki czosnku 
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, vegeta 

1. Filety z kurczaka zalewamy 1/2 litra wody, zagotowujemy, usuwamy szumowiny. 
2. Warzywa obieramy, kroimy na nieduże kawałki, dorzucamy do garnka. Woda powinna sięgać do poziomu warzyw. Przykrywamy, gotujemy przez 1 godzinę.
3. Ugotowany filet wyciągamy z garnka, za pomocą dwóch widelców rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa studzimy, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy filet. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. 

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP