Często mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu.
1 kg szynki wieprzowej
300g kurek, mogą być mrożone
150g mrożonego groszku
3 marchewki
1 pietruszka
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka mąki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
olej
1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.