stycznia 27, 2018

Ciasto wiewiórka

To niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru.



2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
3 jabłka
1 szklanka orzechów włoskich 
100g rodzynek 

1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. 
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy. 
3. Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. 




3 komentarze:

  1. Uwielbiam je, robię bardzo podobnie, szybkie, wilgotne, smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast :) idealne połączenie smakowe :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. 4 jajka to za mało tak taka ilość mąki i mała ilość tłuszczu ciasto wyszło gęste bardzo 😔

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP